poniedziałek, 27 lutego 2012

Słowacki przepis na zupę z ciecierzycy





Składniki na 4 porcje:
* 3/4 szklanki zielonej ciecierzycy;
* 2 średnie ziemniaki;
* liść laurowy;
* ziele angielske;
* 2 łyżki oliwy;
* 2 lyżki mąki:
* 2 małe kiełbasy śląskie;
* pół szklanki mleka;
* pół cytryny;
* sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa kucharek;
* pół czerwonej cebuli.


Zupę z ciecierzycy po raz pierwszy przygotowała mi moja dobra znajoma ze Słowacji. Bardzo prosta
i delikatna w smaku, bardzo przypadła mi do gustu.

Do 2l garnka wsypujemy 3/4 szklanki zielonej ciecierzycy, zalewamy wodą do wysokości 3/4 garnka. Dodajemy liść laurowy oraz zielę angielskie oraz przyprawę kucharek. Ciecierzycę należy gotować
ok 20 min aż zmięknie i zwiększy swoja objętość. Następnie dodajemy 2 śreniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy soli do wywaru. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie krojimy kielbasę w kostkę oraz podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną połowę czerwonej cebuli. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy cebulkę z kiełbasą do zupy. Następnie podgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i dodajemy 2 tyżki mąki, oraz słodką paprykę w proszku
do smaku. Zasmażkę zalewamy połową szklanki mleka i mieszany do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy do zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy wyciśnięty  sok z połowy cytryny. Dekorujemy gęstą śmietaną oraz pietruszką i gotowe...:)


SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz