poniedziałek, 26 marca 2012

Makaron z szynką i sosem z camemberta

Składniki na 3 porcje:
* 200 g kwaśnej śmietany;
* kostka serka brie lub camembert;
* 5 plasterków szynki konserwowej;
* makaron grube nitki w moim przepisie makaron szpinakowy 3 garście;
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pietruszka do dekoracji.


W rondelku z gotującą i osoloną wodą gotujemy makaron, dodajemy do niego kilka kropli oliwy. W drugim garnuszku podgrzewamy śmietanę, stanie się ona bardziej płynna, dodajemy pokrojomy w kostkę ser, cały czas mieszamy na średnim ogniu. Dla uzyskania gładkiej konsystencji mieszamy trzepaczką. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy przyprawy do smaku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Makaron odcedzamy dodajemy sos serowy z szynką i dekorujemy pietruszką. Całość dobrze uzupełnia sałatka z sałaty lodowej pomidara, szczypiorku, skropiona odrobiną sosu vinegret.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz