niedziela, 1 kwietnia 2012

Chłodnik z botwinki


Składniki:
* botwinka;
* rzodkiewka;
* ogórek świerzy;
* sok z połowy cytryny;
* śmietana kwaśna 500ml;
* jogurt naturalny lub maślanka 1 szklanka;
* jajko ugotowane na twardo;
* koperek, szczypiorek, pietruszka;
* sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.

Zaczynamy od obrania botwinki, siekamy razem z liśćmi i zalewamy wodą. Czekamy aż botwinka się ugotuje i odda cały swój smak do wywaru. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. W tym samy czasie kroimy ogórka, rzodkiewkę w kostkę oraz siekamy zioła. Kiedy wywar będzie już ostudzony dodajemy warzywa, przyprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny oraz mieszany z jogurtem i smietaną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy z kawałkami jajka na górze i łyżeczką smietany do dekoracji...


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz