poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Kurczak w kokosie





Składniki:
* piersi z kurczaka (filety);
* mąka;
* mleko;
* łyżeczka proszku do pieczenia;
* opakowanie wiórek kokosowych;
* jedno jajko;
* sól, pieprz,
* olej do smażenia;
* sos sojowy.

Piersi z kurczaka myjemy  w zimnej wodzie, kroimy w centymetrową kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej na wysokość 2-3 cm. W misce przygotowujemy ciasto jak na naleśniki, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia (proszek do pieczenia pozwoli na wyrośnięcie ciasta, będzie gładkie i puszyste) oraz odrobinę sosu sojowego. Do całości wsypujemy wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć doscyć zwartą konsystencję. Kiedy olej już osiągnie odpowiednią temperaturę zamaczamy kawałki kurczaka w cieście i wrzucamy na patelnię. Czekamy kilka minut i przekładamy na drugą stronę. Kiedy ciasto się już zarumieni wyciągamy kawałki kurczaka i przekładamy na papierowy ręcznik aby usuną nadmiar tłuszczu. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z różnymi dipami i sałatką.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz