środa, 12 lutego 2014

Francuskie poduszeczki z karmelizowana marchewka, feta, chili oraz imbirem



Skladniki:
- ciasto francuskie, mozna tez kupic specjalnie wyciete krazki z tego ciasta
- 2 marchewki
- imbir
- feta
- chili
- ponarancza
- 2 lyzeczki cukru
- papryka slodka w proszku
- oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnie, marchewke scieramy na duze oczka, na patelnie wsypujemy 2 lyzeczki cukru i dodajemy 2 lyzeczki soku z pomaranczy, czekamy az cukier sie skarmelizuje. Nastepnie dodajemy reszte soku i pozostawiamy 2 lyzeczki soku na koniec. Dosypujemy przyprawy, lyzeczke startego imbiru, lyzeczke papryki slodkiej, kilka platkow chili, wszystko razem chwile gotujemy, az przejdzie aromatem. Po chwili dodajemy starta marchewke i mieszamy wszystko razem. Lekko podsmazamy. Po kilku minutach gdy nadzienie zmieknie odstawiamy do wystygniecie. Probujemy do smaku. 
W tym czasie wstawiamy piekarnik na 220 stopni. . W misce kruszymy fete oraz dodajemy skarmelizowana marchewke, doprawiamy pieprzem oliwa.  Ukladamy krazki ciasta francuskiego 
na blasze, nastepnie ukladamy farsz pozostawiajac troche miejsca na brzegach do wyrosniecia. 
Dla uzyskania lsniacego efektu ciasto smarujemy robzitym jajkiem na bokach. Wstawiamy calosc 
do piekarnika na kilka minut az wyrosnie. I GOTOWE:)

SMACZNEGO :)

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz