sobota, 6 września 2014

Ratatuj z szafranowym ryzem

Pyszny dzis byl obiadek. Zainspirowana Kuchnia TV wyprobowalam swietny przepis, ktorym chcialam podzielic sie rowniez z Wami...:) SMACZNEGO:)

Czas przygotowania: 20 min



















Skladniki:

* ryz basmati
* pol cytryny
* szczypta szafranu

RATATUJ:
* 1 cukinia
* 1 baklazan
* 3 zabki czosnku
* 2 papryki rozne kolory
* 1 duza cebula
* 2 filety anchois
* 700 ml passati lub pomidory z puszki
* harissa do smaku
* jogurt grecki do dekoracji
* bazylia
* oliva

STEK:
* 2 steki z poledwicy
* sol przeprz
* pietruszka
* papryka slodka
* 2 lyzeczki musztardy dijon
* kilka kropli octu balsamicznego


Przechodzimy do przygotowania:

1. ryz wstawic do gotowania zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Dodac pol cytryny i szczypte szafranu. Dzieki temu ryz nabierze niepowtarzalnego smaku i pieknego zlocistego koloru.

2. RATATUJ:
Cukinie przekrajamy na pol a baklazana w plastry. Smazymy na patelni grillowej az sciemnieja. W tym samym czasie w osobnym naczyniu rozgrzewamy olive i podsmazamy cebule w piorka, papryke swieza. Dadajemy czosnek i filety anchois. Kiedy juz zmiekna dodajemy baklazan i cukienie zalewamy passati i gotujemy dodajemy do smaku soli przeprzu i harissy. Na koniec kilka listkow bazylii.

3. STEK:
Solimy, przieprzymy i paprykujemy, wcieramy przyprawy, smazymy kilka min na patelni grillowej. W osobnym naczyniu laczymy pozostale skladniki z listy i po usmazeniu marynujemy chwile mieso w musztardowo piertuszkowej marynacie. Kroimy stek na plastry. Podajemy jak na zdjeciu.


SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz