poniedziałek, 8 września 2014

Sernik z brzoskwiniami i beza

Tym razem cos dla slodkich lasuchow:) Pyszny, puszysty, delikatny i aksamitny serniczek....hmmmm... pyszotka. Koniecznie wyprobujcie ten przepis:)

Smacznego




Skladniki:
Przepis na duza blache:)

Kruche ciasto:

* 3 szkladnki maki
* 1 kostka margaryny
* 3 lyzki cukru
* 5 zoltek
* 2 lyzeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 1 kg twarogu
* 2 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mleka
* 3/4 kostki margaryny
* 2 budzynie waniliowe
* 2 male puszki brzoskwin

Beza:

* 5 bialek
* 1 szklanka cukru
* 1 lyzeczka maki ziemniaczanej


Wykladamy foremke papierem pergaminowym. Nastawiamy piekarnik na 170 st.

Kruche ciasto:
Zaczynamy od polaczenia skladnikow na kruchy spod. Ugniatamy i mieszany wszystko jak na kruszonke. 


Wykladamy kruszonke na forme.


Masa serowa:
Rozcieramy margaryne w misce, stopniowo dodajac cukier i zoltka. Dlugo miksujemy. Nastepnie mieszamy budyn z mlekiem i dodajemy na przemian z twarogiem. Na tym etapie mozna rowniez dodac bakalie lub rodzynki do wyboru. W moim przepisie jest tradycyjna masa.


Masa bedzie bardzo lejaca i taka wlasnie musi byc:)


Wlewamy gotowa mase na kruchy spod dekorujemy brzoskwiniami:



Beza:
miksujemy bialka ze szczypta soli. Po ubiciu dodajemy cukier na koncu make ziemniaczana.


Dekorujemy ciasto, wstawiamy do piekarnika na okolo godzine:)


SMACZNEGO:) Koniecznie dajcie znac jak smakowalo :)




Przepis dostepny rowniez w formie filmiku:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz