wtorek, 14 października 2014

Red Velvet Cake

Dzisiaj kolej na moj kolejny cukierniczy eksperyment. Z mysla o mojej kochanej 5 miesiecznej Olivce upieklam jej tort z okazji Chrztu. 
Today it's time for my next baking experiment. Make special for my 5 months daughter Olivia for her Christening Day...






Skladniki na ciasto:                                                            
* 370g maki tortowej
* 320g drobnego cukru  
* 1 lyzeczka proszku do pieczenia
* 1 lyzeczka sody oczyszczonej      
* 250g niesolonego masla          
* 50g kakao  
* 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego  
* czerwony barwnik  
* 1 szkladnka maslanki  
* 4 jajka    
* szczypta soli

Cake:
* 370g flour
* 320g caster sugar
* 1 teaspoon baking powder
* 1 teaspoon baking soda
* 250g unsalted butter
* 50 g cocco
* 2 teaspoon vanila extract
* red colouring
* 1 cup of buttermilk
* 4 eggs
* salt

Krem:                                                                                
* 500ml smietany kremowki      
* 1 szklanka cukru pudru            
* 375 g serka mascarpone            
* 375 g serka philadelphia        

Cream:
* 500 ml whipped cream
* 1 cup of icing sugar
* 375 g mascarpone
* 375 g philadephia

1. W misce mieszamy przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, szczypte soli
1. mix flour with baking powder, baking soda and cocco, salt.

2. Laczymy maslanke z barnikiem tak aby miala intensywny czerwony kolor.
2. mix cup od buttermilk with red colouring.

3. Ucieramy maslo, nastepnie dodajemy cukier, extrakt waniliowy ucieramy na gladka mase. Nastepnie dodajemy pojedynczo po jajku dalej miksujac. Na koniec dodajemy pol ilosci maslanki i 1/3 maki mieszany dalej, po chwili reszte maslanki i 1/3 maki. mieszany, dodajemy ostatnia porcje maki.
3. mix butter to be soft, add castor sugar and mix for few minutes. When butter is soft add 1 egg at the time. At the end add half cup of buttermilk and 1/3 of flour mix all together, than add buttermilk and 1/3 of flour mix and add 1/3 flour.

4. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 45 min 160-180 stopni
4. Put the cake to owen for 45 min 160 - 180 degrees.

5. Przygotwanie kremu:
W misce miksujemy oba serki z polowa ilosci cukru pudru. W drugiej misce miksujemy kremowke na gesta bita smietane. Wszystko laczymy i wstawiamy na chwile do schlodzenia.
6. Preparing cream:
whippe cream in one bowl with half cup of icing sugar. In sec on bowl mix mascarpone and philalephia with half cup od icing sugar. Add all together. Put in fridge to cold it.

6. Gotowe ciasto zostawiamy do studzenia przez 10 min w foremce, nastepnie wykladamy na kratke do calkowitego wystudzenia. NAstepnie zawijamy folia i wkladamuy do lodowki na 2h. Po tym czasie bedzie latwiej przekroic ciasto nie bedzie takie kruche. Przekrajamy na 3 rowne czesci, przekladamy kremem i dekorujemy wg wlasnego uznania. Wstawiamy do lodowki na noc.
6. when cake is ready leave in form for 10 min. Than put it out to cool down. Cover with foil and put in to the fridge for 2h. Cut cake for 3 leayers and add cream between. Decorate as you want. I used fucia colouring to decorate. Leave for night in the fridge.


Enjoy
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz