niedziela, 5 kwietnia 2015

Pyszna szarlotka z migdałowym karmelem

Z okazji nadchodzącego zająca znów mnie skusiło na wypróbowanie nowego ciasta... Smakowite, i bardzo proste w przygotowaniu, trzeba troche włożyć w nie serca i cierpliwości i wyjdzie idealnie:) Zapraszam na szarlotkę z migdałowym karmelem... SMACZNEGO





Składniki: 

Kruche ciasto:

* 250g mąki pszennej
* 40 g cukru
* 1 jajko
* 125 g margaryny
* 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

* Duży słoik pokrojonych jabłek ja miałam ze skórką pomarańczową lub 2kg swieżych jabłek
* cynamon

Polewa karmelowo migdałowa:

* 100 g masła
* 100 g płatków migdałów
* 50 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki mieszamy, robimy kulke, owijamy folią i wstawiamy do lodowki na 1 godzinę.

2. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym.

3. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. 2/3 kulki wykladamy na spód foremki, robimy dziurki widelcem, pieczemy 15 min w temperaturze 200 stopni.

4. W tym czasie roztapiamy masło z cukrem czekamy aż się zarumieni, dodajemy migdały.

5. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i doklejamy brzegi, wykładamy ciasto jabłkami. Posypujemy cynamonem, wyjewamy masę migdałową i pieczemy kolejne 30 minut.

Smakuje jeszcze lepiej na ciepło z bitą śmietaną i lodami.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz